Mandarynkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy ją z cukrem, solą, cukrem waniliowym, jajkiem. Dolewamy olej, mieszamy. Drożdże mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem i łączymy z mąką. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką .Wielkość placka powinna odpowiadać blaszce do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy na niej ciasto. Krem: Odlewamy 6 łyżek mleka i mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy mleko z zółtkiem i mąką. Zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy śmietanę i intensywnie mieszamy. Wykładamy ciepły krem na ciasto a na nim dobrze osączone mandarynki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 minut w 180 st.C
Komentarze