Malinowa chmurka

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, śmietankowo-malinowe z nutką bezy... pyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    3 żółtka
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g masła zimnego
    30 g cukru pudru

    MALINOWA GALARETKA
    500 g malin mrożonych
    3 galaretki malinowe
    3,5 szkl. wody gorącej

    MASA ŚMIETANOWA
    500 ml kremówki 36%
    250 g mascarpone
    3 pełne łyżki cukru pudru

    BEZA
    3 białka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE

    Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.
    Wyjąć i wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 30 min. w 180 st. C. do złotego koloru. Wyjąć z formy, wystudzić. Zimne włożyć do formy do spodem do góry, by było równe.
  • 2. BEZA

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, na końcu mąkę. Posypać płatkami migdałów. Wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 140 st. C. na ok. 1 .
  • 3. GALARETKA MALINOWA

    Galaretki rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Dodać mrożone maliny, odstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylać na wypieczony i wystudzony spód z ciasta kruchego.
  • 4. KREM ŚMIETANOWY

    Kremówkę i mascarpone (ZIMNE) razem zmiksować na wysokich obrotach. Dodać cukier puder. Wyłożyć na stężałą galaretkę.
  • 5. Na krem wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować