Malinowa chmurka

4.39 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne kruche ciasto z malinami, kremem mascarpone i bezą. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami - porzeczki, borówki, wiśnie, truskawki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto
    2 szklanki mąki
    1 kostka masła 200g
    1 czubata łyżka śmietany 18%
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru

    Galaretka malinowa
    1 galaretka malinowa
    400g maliny mrożone
    1 łyżka żelatyny

    Krem mascarpone
    250g serka mascarpone
    300ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru - ewentulanie można dosłodzić :P

    Beza
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.39 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Pavlova

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

    Ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia

    Galaretka malinowa
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
    Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! galaretka bardzo szybko tężeje z mrożonymi owocami!

    Krem mascarpone
    Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy na dużych obrotach - mamy uzyskać puszysty i gęsty krem

    Beza
    Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną.
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę naszej tortownicy, następnie nakładamy bezową pianę, posypujemy płatkami migdałów.
    Pieczemy ok godziny w temperaturze 130 stopni.



    Warstwy układamy następująco:

    kruche ciasto
    galaretka malinowa
    krem mascarpone
    beza z migdałami

    ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki - można na całą noc!
    bezę można upiec dzień wcześniej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować