Malinka z masą śmietanową

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój narzeczony za nią przepada. Nie jest zbyt słodka, a migdały nadają jej wyjątkowy smak.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    10 dag cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru waniliowego
    ok. 20 dag mąki
    15 dag margaryny

    Beza:
    6 białek
    25 dag cukru
    10 dag płatków migdałów

    Masa śmietanowa:
    750 ml śmietanki 30-proc.
    2 łyżeczki cukru pudru
    3 op. śmietan-fi ksu

    Galaretka:
    50 dag mrożonych malin
    2 malinowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Malinka z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto: żółtka ucieramy z cukrami na puch, stopniowo
    dodając miękką margarynę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Dzielimy na pół i wkładamy do dwóch blach (23x36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na oba ciasta. Jedno posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy po ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 3. Masa śmietanowa: kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami.
  • 4. Galaretka: maliny rozmrażamy, osuszamy (kilka odkładamy)
    i rozdrabniamy. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy wystygną, wkładamy maliny. Odstawiamy do stężenia. Od czasu do czasu
    mieszamy.
  • 5. Na ciasto bez migdałów wykładamy kolejno: połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę i resztę masy śmietanowej. Przykrywamy ciastem z migdałami. Dekorujemy malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować