Na ciasto:
szklanka mąki
4 łyżki masła
żółtko
2 łyżki cukru
łyżeczka zimnej wody
Masa serowa:
60 dag sera białego trzykrotnie mielonego
5 jajek
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
łyżka masła
skórka 1/2 cytryny
łyżka budyniu waniliowego w proszku
Małe tarty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Foremki na małe tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć foremki ciastem ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie zrobić masę serową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą skórkę z cytryny, budyń i ser zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Do foremek włożyć masę serową. Piec ok 30 min w 180*C. Gdy ostygną polukrować lub posypać wiórkami koksowymi według własnego uznania. Smacznego
Porady
Zamiast małych foremek na tarty można zrobić w jednej dużej.
Komentarze