Małe tarty z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mojej rodzince bardzo smakowały.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    szklanka mąki
    4 łyżki masła
    żółtko
    2 łyżki cukru
    łyżeczka zimnej wody

    Masa serowa:
    60 dag sera białego trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    1/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżka masła
    skórka 1/2 cytryny
    łyżka budyniu waniliowego w proszku

Małe tarty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małe tarty z serem 1. Mąkę przesiać, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Foremki na małe tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć foremki ciastem ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie zrobić masę serową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą skórkę z cytryny, budyń i ser zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Do foremek włożyć masę serową. Piec ok 30 min w 180*C. Gdy ostygną polukrować lub posypać wiórkami koksowymi według własnego uznania. Smacznego

Porady

Zamiast małych foremek na tarty można zrobić w jednej dużej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy