Małe rogaliczki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Są tak pyszne i małe, że bardzo szybko znikają ze stołu

  • 25 min

Składniki:

  • ( na ok. 25 sztuk)
    50 dag mąki
    1/2 kostki drożdży
    torebka cukru waniliowego
    kostka margaryny
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 dużego kubka kwaśnej śmietany
    ulubiona konfitura lub krem czekoladowy

Małe rogaliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i drożdże posiekaj nożem w misce. Dodaj cukier kryształ i waniliowy, następnie margarynę, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odłóż), wlej śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Schłodź 10 min. w lodówce
  • 2. Ciasto podziel na 3 części i każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 3 mm, krój na małe trójkąty ( jak pizze).
  • 3. Na trójkąty nakładaj ulubiony farsz i zwijaj rogaliki.
  • 4. Pozostałe białko spień widelcem i posmaruj gotowe rogaliki. Układaj na natłuszczonej blaszce w odstępach 3 cm. Piec w 180 C przez 25-30 min.

Porady

Po upieczeniu jeszcze ciepłe rogaliki można posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy