Makowo-bakaliowe na białkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Super ciasto na pozbycie się zapasu białek z zamrażalnika.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto
    * 150 g mąki pszennej
    * 150 g suchego nie mielonego maku
    * 7 białek
    * 200 g cukru
    * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 100 g margaryny
    * ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)

    polewa
    * 100 g mlecznej czekolady
    * 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowo-bakaliowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na białkach3 1. Margarynę rozpuścić.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.
    Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.

    Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
    Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.

    Przygotować polewę.
    Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści.
    Powstałą polewą polać ciasto.

Porady

Można zrobić dowolną mieszankę ulubionych bakalii, a jeżeli ktoś ich nie lubi zwyczajnie pominąć, jednak z bakaliami jest zdecydowanie smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Białka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować