Super ciasto na pozbycie się zapasu białek z zamrażalnika.
1 godz. 10 min
Składniki:
ciasto
* 150 g mąki pszennej
* 150 g suchego nie mielonego maku
* 7 białek
* 200 g cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g margaryny
* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)
Makowo-bakaliowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.
Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.
Przygotować polewę.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści.
Powstałą polewą polać ciasto.
Porady
Można zrobić dowolną mieszankę ulubionych bakalii, a jeżeli ktoś ich nie lubi zwyczajnie pominąć, jednak z bakaliami jest zdecydowanie smaczniejsze.
Komentarze