Makowiec zawijany z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny makowiec z polewą czekoladową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maku,
    150 g cukru,
    50g posiekanych orzechów włoskich,
    1 łyżka miodu,
    aromat migdałowy do smaku,
    szczypta cynamonu,
    1 łyżka miękkiego masła,
    6 białek.

    Ciasto
    3 szklanki mąki pszennej,
    180 ml mleka,
    0,5 szklanki oleju,
    6 żółtek,
    45g świeżych drożdży,
    6 łyżek cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego.

    Dodatkowo
    polewa czekoladowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec zawijany z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:

    Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie składniki (na koniec białka). Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto:

    Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę.

    Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm.
  • 3. Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi (około 2 cm). Zwijamy w rulony.

    Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem.
    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Upieczeniu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować