Makowiec zawijany z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie składniki (na koniec białka). Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto:
Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm.
3.Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi (około 2 cm). Zwijamy w rulony.
Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Upieczeniu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową.
Komentarze