Makowiec zawijany w kruche ciasto

4.27 (210 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny a przygotowanie jego nie zajmuje dużo czasu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    ½ kg mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku
    1 łyżka śmietany
    3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
    Mak:

    ½ kg maku
    2 jajka
    ½ szkl cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka masła
    Zapach migdałowy
    Bakalie
Wystaw ocenę:

4.27 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowiec zawijany w kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić.
  • 2. Mak zalać wrzątkiem na 15 minut. Odsączyć i przemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do maku następnie roztopione masło , miód, zapach migdałowy, bakalie. Białka ubić i wmieszać do maku.
  • 3. Każdą część ciasta rozwałkować . Na powierzchnię ciasta nałożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon i luźno w papier do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować