A może ktoś się skusi i na święta zrobi właśnie ten makowiec. Troszkę inny niż ten tradycyjny ale równie pyszny, z odrobiną masy kajmakowej i wyraźnie pachnący cytryną. No i oczywiście z ogromem bakalii, bo to święta.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki + do podsypania mąki puszystej tortowej Lubella
1 szklanka cukru pudru
250 g. margaryny
2 jajka
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
500 g. maku
15 dag. masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 białka
4 łyżki pokrojonych bakalii
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 krople olejku migdałowego
Masa kajmakowa:
12 dag. masła
3 łyżki masy kajmakowej
Polewa:
10 dag. czekolady
3 łyżki masła
Dodatkowo:
2 szklanki pokrojonych bakalii
3 łyżki płatków migdałowych
ozdoby cukrowe
blaszka tortowa wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, i osypana bułką tartą
2.Składniki na ciasto zagniatam, schładzam 30 minut w lodówce. Ciasto dzielę na dwie części, wałkuje, wycinam dwa koła na blaty, resztę ciasta wykorzystuję do robienia ciastek.
3.Na dno blaszki kładę jedno koło, na koło nakładam masę makową, masę makową nakrywam drugim kołem, koło dziurkuje widelcem. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na rumiano. Ciasto studzę.
Komentarze