Makowiec z nutką kajmaku i cytryny

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

A może ktoś się skusi i na święta zrobi właśnie ten makowiec. Troszkę inny niż ten tradycyjny ale równie pyszny, z odrobiną masy kajmakowej i wyraźnie pachnący cytryną. No i oczywiście z ogromem bakalii, bo to święta.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki + do podsypania mąki puszystej tortowej Lubella
    1 szklanka cukru pudru
    250 g. margaryny
    2 jajka
    1 łyżka śmietany kwaśnej
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    500 g. maku
    15 dag. masła
    3 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 białka
    4 łyżki pokrojonych bakalii
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    3 krople olejku migdałowego
    Masa kajmakowa:
    12 dag. masła
    3 łyżki masy kajmakowej
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    3 łyżki masła
    Dodatkowo:
    2 szklanki pokrojonych bakalii
    3 łyżki płatków migdałowych
    ozdoby cukrowe
    blaszka tortowa wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, i osypana bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec z nutką kajmaku i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Mak gotuję 10 minut, odcedzam, miele dwa razy. Masło roztapiam, dodaje miód, cukier, olejek, skórkę z cytryny, mak, żółtka, mieszam, podsmażam, studzę. Dodaje ubite białka, mieszam.
  • JK 2. Składniki na ciasto zagniatam, schładzam 30 minut w lodówce. Ciasto dzielę na dwie części, wałkuje, wycinam dwa koła na blaty, resztę ciasta wykorzystuję do robienia ciastek.
  • Jk 3. Na dno blaszki kładę jedno koło, na koło nakładam masę makową, masę makową nakrywam drugim kołem, koło dziurkuje widelcem. Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na rumiano. Ciasto studzę.
  • JK 4. Masło ucieram, dodaje kajmak, ucieram. Masą smaruje upieczony makowiec. Masę posypuję pokrojonymi bakaliami i płatkami migdałowymi.
  • JK 5. Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ciasto. Całość dekoruje ozdobami cukrowymi.
  • JK 6. Ciasto, które mi zostało wałkuje i wycinam ciastka. Piekę 10 minut w temp. 180 stopni. Studzę, smaruje lukrem, ozdabiam ozdobami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować