Makowiec z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw mak zalewam 2 szklankami wrzącego mleka, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto. Z podanych składników zagniatam ciasto. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Blaszkę (25x30 cm) wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej rozwałkowane ciasto (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przenieść do blaszki. Uniknie się wtedy niewygodnego przekładania ciasta ze stolnicy do blaszki)
2.Następnie przygotowuję masę makową. 500 ml mleka, sól i skórkę cytrynową zagotowuję. Dodaję kaszę mannę, mieszam i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodaję mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie dodaję cynamon i rum. Całość mieszam.
¼ odłożonego ciasta rozwałkowuję i wykrawam paseczki.
Ciasto wyciągam z piekarnika, wykładam masę makową, wyrównuję i na masie układam krateczkę z paseczków pozostałego ciasta. Makowiec piekę 40-45 minut w 180 stopniach, aż kratka zrobi się złota.
Kiedy ciasto wystygnie, makowiec w kratkę jest gotowy . Smacznego.
Komentarze