Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.

  • 6 godz.

Składniki:


  • Masa:
    1/2 kg maku
    1 l mleka
    3/4 szkl miodu
    100 g cukru
    150 g masła
    4 jajka
    garść rodzynków
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    garść orzechów włoskich
    garść migdałów
    wanilia
    Ciasto:
    400 g mąki
    50 g drożdży
    jajko
    3 żółtka
    100 g cukru
    150 g masła
    2 łyżki słodkiej śmietany
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    skórka starta z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli białkami.
  • 2. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować