Makowiec w cieście francuskim (3-składnikowy)

4.49 (191 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ten makowiec to chyba najprostsze i najszybsze wyjście jeśli chodzi o ten rodzaj ciasta. Dwa gotowce – masa makowa w puszce i płat ciasta francuskiego i praktycznie ciasto gotowe. Nie jest to najlepsze wyjście, bo ciasta francuskie gotowe, dobrym składem nie grzeszą… Ale jak się chce zjeść makowca, a ma się tzw. dwie lewe ręce to ten się sprawdzi.

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    1 puszka masy makowej (u mnie Helio bezglutenowa)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec w cieście francuskim (3-składnikowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać do masy makowej. Ciasto francuskie włożyć do wąskiej formy, tak żeby boki wystawały poza nią, wylać na nie masę makową, jeden bok ciasta położyć na masie, posmarować żółtkiem i położyć na nim drugi bok, tak, żeby się skleiły. Wierzch posmarować resztą żółtka. Piec w 170 st .C, aż ciasto się zrumieni na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować