Makowiec piaskowy ze śliwkami i mleczną polewą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny na świąteczny stół

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    *foremka 14x40cm
    Składniki:
    na ciasto:
    6 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    Pół puszki masy makowej
    1 jajko
    Pół szklanki bułki tartej
    20 dag suszonych śliwek
    3 kieliszki spirytusu
    Polewa:
    Pół kostki masła
    Pół szklanki cukru
    Pół szklanki wody
    1,5 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki żelatyny
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec piaskowy ze śliwkami i mleczną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. dzien wcześniej śliwki zalewamy spirytusem i odstawiamy. Następnego dnia odsączamy i kroimy w paski.
    Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.

    2. Masę makową mieszamy z jajkiem i bułką tartą.
    Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, nastepnie posiekane śliwki i przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą : masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, wodę, cukier waniliowy, zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekamy aż polewą zacznie tężec i wylewamy ją na ciasto.

Porady

Do ciasta zamiast śliwek możemy dodać również wiśnie w alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec ze śliwkami

To może cię zainteresować