*foremka 14x40cm
Składniki:
na ciasto:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
Pół puszki masy makowej
1 jajko
Pół szklanki bułki tartej
20 dag suszonych śliwek
3 kieliszki spirytusu
Polewa:
Pół kostki masła
Pół szklanki cukru
Pół szklanki wody
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
Makowiec piaskowy ze śliwkami i mleczną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. dzien wcześniej śliwki zalewamy spirytusem i odstawiamy. Następnego dnia odsączamy i kroimy w paski.
Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.
2. Masę makową mieszamy z jajkiem i bułką tartą.
Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, nastepnie posiekane śliwki i przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą : masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, wodę, cukier waniliowy, zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekamy aż polewą zacznie tężec i wylewamy ją na ciasto.
Porady
Do ciasta zamiast śliwek możemy dodać również wiśnie w alkoholu
Komentarze