Makowiec na pół kruchym spodzie

4.48 (149 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z mojego zeszytu .Makowiec jak dla mnie idealny

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    1 jajo
    1 żółtko
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    13 dag margaryny
    2 łyżki gęstej śmietany

    Masa makowa:
    1 1/2 szkl zmielonego maku
    2 niepełne szkl mleka
    1/3 szkl cukru
    2 łyżki masła
    1 jajo
    50 g proszku budyniowego o smaku wanilii
    olejek migdałowy

    Kruszonka:
    2 szkl mąki
    niepełna szkl cukru
    szczypta soli
    szczypta cynamonu
    4/5 kostki masła

Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec na pół kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ,,, 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę.Wyłożyć na blaszkę(o wym.ok.37/22 cm)podziurkować widelcem.

  • ,,, 2. Szklankę mleka zagotować z makiem,cukrem i masłem.W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy z jajkiem i olejkiem,dodać do gotującego się maku, energicznie mieszać aby mak się nie przypalił .Jak już masa się zagotuje ściągnąć z pieca i ostudzić.
  • ,,, 3. W tym czasie z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę.Na ciasto w blaszce przełożyć ostudzoną masę makową ,posypać kruszonką .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C piec ok 45 min do ładnego zrumienienia .Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do masy makowej można dodać różne bakalie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować