Makowiec na cieście krucho drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

w sam raz na niedzielę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma 24x36.
    Ciasto: 500g mąki
    250g masła lub margaryny
    2 jaja
    4 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    60g drożdży
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    Masa makowa: puszka (900g) gotowej masy makowej
    2 jaja
    Garść rodzynek
    Garść orzechów włoskich

Makowiec na cieście krucho drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych skł. zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
  • 2. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem.
    Piec ok godziny w temp. 150-160oC. Posypujesz cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy