Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozmieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce(poczekaj aż "się ruszą")
Z pozostałych składników zagnieść ciasto i dodać drożdże,dokładnie wyrobić.
Wsadzić na 15-20 min.do lodówki.
Rozwałkować na dwa prostokąty.
Masa makowa:
Mak zalać mlekiem i gotować na malutkim ogniu 30-40 min,po ugotowaniu dokładnie odcedzić i zmielić 3 razy.
Miód podgrzać z margaryną i cukrem pudrem,jak margaryna się już rozpuści dodać mak oraz ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.
Do ciepłej masy dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.
Letnią masę podzielić na pół i wyłożyć na rozwałkowane ciasto i zawinąć jak roladę.
Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 40min.w temp.180stopni.
Komentarze