Makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny i długo utrzymujący świeżość makowiec to skarb :-)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    40g drożdży
    100g cukru
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1 białko
    500g mąki krupczatki
    100g rozpuszczonego masła

    Na masę makową:
    550 g masy makowej (u mnie Bakalland)
    2 garści rodzynek
    1 garść orzechów laskowych
    50g skórki pomarańczowej
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kaszy manny
    1 roztrzepane jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy jedną łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy.
  • 5. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym białkiem.
  • 6. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować