Makowa panienka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę miksujemy na niskich obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do blaszki (26x38) i pieczemy ok. 25 min w 180C.
2.Z litra mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko zagotować. A do tego odlanego mleka dodać żółtka, cukry (oprócz cukru pudru), budynie i mąkę – dobrze ze sobą połączyć za pomocą miksera. Wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń przestudzić. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyniu, cukru pudru i na zakończenie kilka kropel olejku np. arakowego.
3.Upieczone ciasto przekroić na pół, przełożyć częścią masy, przykryć biszkoptem i znowu reszta kremu.
4.Do miski wlać 3 szkl wrzątku, łyżkę żelatyny i 2 galaretki, dobrze rozpuścić i ostudzić. Dodać dżem wiśniowy, dobrze wymieszać i odstawić do stężenia. Jak galaretka zacznie tężeć to przełożyć na krem. Ciasto schłodzić.
Komentarze