Makowa panienka z wiśniami

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudowne połączenie puszystego biszkoptu z kremową masą budyniową i galaretką z wiśniami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - 6 białek
    - 3 żółtka
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl suchego maku
    - 3/4 szkl oleju
    - 3/4 szkl wody
    - 3/4 szkl cukru

    KREM:
    -1 litr mleka
    - 3 żółtka
    - 2 budynie waniliowe
    - 2 łyżki maki pszennej
    - 1 szkl cukru
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 250 g margaryny
    - kilka kropli olejku zapachowego

    GALARETKA:
    - 2 galaretki wiśniowe
    - 0,5 łyżki żelatyny
    - 3 szkl wrzątku
    - słoik dżemu wiśniowego ok. 300g
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Makowa panienka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę miksujemy na niskich obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do blaszki (26x38) i pieczemy ok. 25 min w 180C.
  • 2. Z litra mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko zagotować. A do tego odlanego mleka dodać żółtka, cukry (oprócz cukru pudru), budynie i mąkę – dobrze ze sobą połączyć za pomocą miksera. Wlać do gotującego się mleka. Powstały budyń przestudzić. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyniu, cukru pudru i na zakończenie kilka kropel olejku np. arakowego.
  • 3. Upieczone ciasto przekroić na pół, przełożyć częścią masy, przykryć biszkoptem i znowu reszta kremu.
  • 4. Do miski wlać 3 szkl wrzątku, łyżkę żelatyny i 2 galaretki, dobrze rozpuścić i ostudzić. Dodać dżem wiśniowy, dobrze wymieszać i odstawić do stężenia. Jak galaretka zacznie tężeć to przełożyć na krem. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować