MAKO-SERNIK

4.84 (221 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Połączenie sera i maku to świetna kompozycja smaków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 szklanka mąki
    10 dkg margaryny
    1 żółtko
    14 dkg cukru pudru

    Masa makowa:
    50 dkg suchego maku
    1 białko
    18 dkg cukru
    3 czubate łyżki kaszy manny
    kilka kropel olejku migdałowy

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    1 szklanka cukru
    15 dkg margaryny
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.84 (221 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Mako-sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Składniki: mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 190st.C.


    Masa makowa:
    Mak zagotować i potem wystudzić. Natępnie zmielić go trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.


    Masa serowa:
    Jajka ubić z cukrem, po czym dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.


    Przyłożenie:
    Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.

Porady

Jeśli do sernika dodajemy kwaśniejszy ser, np. bocheński proponuję dodać pół szklanki więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować