Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułami

4.5 (142 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i smakowita zapiekanka z tuńczykiem i brokułami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tuńczyk w oleju: 1 puszka
    - pomidory z ziołami: 2 puszki
    - makaron świderki: 250 gramów
    - różyczki brokuła: 150 gramów
    - kremowy serek (np. ricotta): 250 gramów
    - ostry żółty ser: 100 gramów
    - tarta bułka: 25 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka odsączamy zachowując dwie łyżki zalewy. Brokuły blanszujemy przez 3 minuty. Brokuły odcedzamy, wodę zachowujemy.
  • 2. Do blendera wlewamy dwie puszki pomidorów, dwie łyżki zalewy od tuńczyka, sól oraz 200 ml wody od gotowania brokułów, całość miksujemy by powstał jednolity sos. Sos przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego sosu wsypujemy makaron i gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaron trzeba bardzo często mieszać - gotowany w soku z pomidorów lubi się sklejać. Ugotowany makaron odcedzamy, płyn zachowujemy!
  • 3. Sos pomidorowy pozostały po gotowaniu makaronu ponownie wlewamy do blendera, dodajemy kremowy serek i całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
  • Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami II 4. Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i kawałki tuńczyka.
  • Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami III 5. Zapiekankę polewamy sosem z pomidorów i serka, posypujemy startym żółtym serem i tartą bułką.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu. Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści i wierzch zapiekanki będzie rumiany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować