Makaronowa sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Chrupiąca cukinia, szynka a do tego ser halloumi i odrobina sosu jogurtowo- miętowego… i letnia kolacja gotowa!

  • Łatwy

Składniki:

  • - ser halloumi: 2 plastry
    - cukinia mała zielona: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - makaron ugotowany świderki: 100 gramów
    - szynka drobiowa: 60 gramów
    - suszona bazylia: 3 szczypty
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    SOS MIęTOWO- JOGURTOWY:
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - mięta świeża posiekana: 1 łyżeczka
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - sól: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Makaronowa sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi 1. W moździerzu ucieramy liście mięty, dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Łączymy z jogurtem. Sos gotowy.
    Cukinię kroimy w plasterki, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy. Grillujemy z dwóch stron do zarumienienia. Szynkę kroimy w małe kawałki, obsypujemy suszoną bazylią, dodajemy odrobinę oliwy. Grillujemy na tacce do zarumienienia.
    Ser halloumi w plastrach opiekamy po 1 minucie z każdej strony. Kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki, czyli cukinię, szynkę i ser halloumi mieszamy, dodajemy ugotowany makaron. Całość polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować