Makaron ze szpinakiem i serem feta

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam użyć świeży szpinak, ale jeśli jest on akurat niedostępny to może to być również szpinak mrożony (najlepiej listki, a nie siekany).

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
    400g dowolnego makaronu
    100g słodkiej śmietany 30- 36%
    120g sera feta
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Makaron ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę). Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić pieprzem do smaku. Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować