Makaron ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zdrowe i pyszne połączenie makaron ze szpinakiem przekona każdego antyfana tego warzywa do siebie!

  • 35 min

Składniki:

  • 300g makaronu Farfalle (kokardki)
    180-200g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
    5 średnich ząbków czosnku
    1 płaska łyżka masła
    3 łyżki oliwy z oliwek
    60ml śmietanki 30%
    szczypta koperku suszonego
    szczypta ziół prowansalskich (mogą być inne)
    sól i pieprz do smaku
    jako dodatek możemy dodać swój ulubiony ser na wierzch ja dodałam cienkie płatki mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy. Masło rozpuszczamy dodajemy oliwę i smażymy posiekany czosnek (uwaga czosnek nie może zbrązowieć! bo stanie się gorzki) Wsypujemy na patelnię szpinak – smażymy pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
  • 2. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Ja gotuję zawsze troszkę krócej ponieważ lubię makaron al-dente. Wodę na makaron ze szpinakiem solimy według uznania ja na duży garnek wsypuję płaską łyżkę.
  • 3. Gdy szpinak będzie już gotowy dodajemy do niego śmietankę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszając, aż do połączenia się składników
  • 4. Odcedzamy makaron -nie wolno go przelewać wodą- i wsypujemy na patelnię ze szpinakiem i łączymy wszystko dokładnie.
  • 5. Podajemy dekorując serem. Smacznego :)

Porady

A czy wiesz, że: szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw zawiera ponad 2,4mg żelaza na 100g, witaminy A, B, C, E, magnez i kwas foliowy. Jest-również niskokaloryczny (20kcl w 100g). Popeye wiedział co dobre :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować