Ta słodka zapiekanka makaronowa smakuje podobnie jak pierogi z truskawkami, ale zdecydowanie jest mniej pracochłonna :)
Składniki:
200 g makaronu grubszego typu kokardki czy świderki
•łyżeczka masła do makaronu
•250 g półtłustego twarogu
•ok. 350 g mniejszych świeżych truskawek, jezeli większe przekroić na pół
•350 g gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyzki cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
•masło do wysmarowania naczynia do zapiekania i bułka tarta do jego wysypania
•cukier puder do posypania wierzchu
Makaron zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, odcedzić i krótko przelać zimna wodą, ale tak aby nadal był gorący, przełożyć do miski i wymieszać z masłem.
Jak już masło całkowicie się wchłonie wkruszyć twaróg.
2.Dodać truskawki, delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia w którym będziemy zapiekać.
3.Jogurt wymieszać z cukrami i zalać tym makaron.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiekać (bez termoobiegu, grzanie góra - dół, pozycja po środku piekarnika) w 180 stopniach do momentu aż wierzch się lekko przyrumieni, ok. 10 - 15 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze