Makaron zapiekany z truskawkami

0 (0 ocen)

Ta słodka zapiekanka makaronowa smakuje podobnie jak pierogi z truskawkami, ale zdecydowanie jest mniej pracochłonna :)

Składniki:

  • 200 g makaronu grubszego typu kokardki czy świderki
    •łyżeczka masła do makaronu
    •250 g półtłustego twarogu
    •ok. 350 g mniejszych świeżych truskawek, jezeli większe przekroić na pół
    •350 g gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyzki cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
    •masło do wysmarowania naczynia do zapiekania i bułka tarta do jego wysypania
    •cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Dania z makaronem

Makaron zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d6rr8r 1. Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, odcedzić i krótko przelać zimna wodą, ale tak aby nadal był gorący, przełożyć do miski i wymieszać z masłem.
    Jak już masło całkowicie się wchłonie wkruszyć twaróg.
  • image-18h5ql1 2. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia w którym będziemy zapiekać.
  • image-0dk57ao 3. Jogurt wymieszać z cukrami i zalać tym makaron.
  • image-06tnrtl 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiekać (bez termoobiegu, grzanie góra - dół, pozycja po środku piekarnika) w 180 stopniach do momentu aż wierzch się lekko przyrumieni, ok. 10 - 15 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • 5. Smacznego zajadania życzę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować