Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami

4.5 (189 ocen)

  • 50 min

Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu a zarazem zdrowe i smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • • 400 g makaronu świderki - 1 opakowanie
    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 1 mała cukinia
    • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    • pęczek szparagów zielonych
    • kilka pomidorków koktajlowych
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka oregano
    • szczypta rozmarynu
    • 150 g sera żółtego
    • 1 duża śmietana 18% - 400 g
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron zapiekany z polędwiczką iwarzywami 1. • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy.
    • Paprykę pokroić w paski.
    • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski.
    • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła.
  • Makaron zapiekany z polędwiczką zwarzywami 2. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut, po czym przelać zimną wodą.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Wymieszać makaron z polędwiczką, przesmażonymi warzywami, serem i śmietaną.
    • Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
    • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować