dla 2 - 3 osób:
ok. szklanki posiekanej w kostkę szynki,
ok. 200-250 g pieczarek,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 - 3/4 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%) - lub do smaku,
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania
Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Składniki przesmażyć, dodać szynkę, po kilku minutach zalać wszystko koncentratem i śmietanką, doprawić do smaku. Mieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z makaronem posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Komentarze