Makaron z sosem z maślaków i kurczakiem

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Dostałam całą torbę maślaków i musiałam wymyślić jak je spożytkować. Wpadłam na pomysł przygotowania właśnie tego pysznego sosu. Domownicy byli zachwyceni.

  • 45 min

Składniki:

  • -400 g ulubionego makaronu
    -0,5 kg obgotowanych maślaków (mogą być mrożone)
    -1 podwójna pierś z kurczaka
    -3 cebule
    -1 kostka rosołowa drobiowa
    -3 łyżki śmietany 18%
    -2 łyżki przyprawy do kurczaka
    -2 łyżeczki sosu sojowego
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -odrobina pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Makaron z sosem z maślaków i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie zlewamy zimną wodą.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do kurczaka i sos sojowy i dokładnie łączymy. Odstawiamy na 10 minut.
  • 3. W tym czasie siekamy drobno cebulkę. Smażymy ją na rozgrzanym oleju z dodatkiem vegety aż się zarumieni.
  • 4. Dodajemy pokrojone w kostkę maślaki i kurczaka. Wsypujemy pieprz. Smażymy razem około 20 minut, często mieszając.
  • 5. Kostkę rosołową rozprowadzamy w 350 ml wrzącej wody. Wlewamy na patelnię. Zakrywamy i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Następnie powoli, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.
  • 7. Sosem polewamy ugotowany makaron. Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Maślak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować