Dostałam całą torbę maślaków i musiałam wymyślić jak je spożytkować. Wpadłam na pomysł przygotowania właśnie tego pysznego sosu. Domownicy byli zachwyceni.
45 min
Składniki:
-400 g ulubionego makaronu
-0,5 kg obgotowanych maślaków (mogą być mrożone)
-1 podwójna pierś z kurczaka
-3 cebule
-1 kostka rosołowa drobiowa
-3 łyżki śmietany 18%
-2 łyżki przyprawy do kurczaka
-2 łyżeczki sosu sojowego
-1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
-odrobina pieprzu
-olej do smażenia
Makaron z sosem z maślaków i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie zlewamy zimną wodą.
2.Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę do kurczaka i sos sojowy i dokładnie łączymy. Odstawiamy na 10 minut.
3.W tym czasie siekamy drobno cebulkę. Smażymy ją na rozgrzanym oleju z dodatkiem vegety aż się zarumieni.
4.Dodajemy pokrojone w kostkę maślaki i kurczaka. Wsypujemy pieprz. Smażymy razem około 20 minut, często mieszając.
5.Kostkę rosołową rozprowadzamy w 350 ml wrzącej wody. Wlewamy na patelnię. Zakrywamy i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Następnie powoli, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.
7.Sosem polewamy ugotowany makaron. Podajemy z ulubioną surówką.
Komentarze