Często jemy z mężem makaron z różnymi sosami, bo to sycące i pełnowartościowe posiłki, które można szybko przygotować. Ten sos jest jednym z ulubionych wariantów, sama go wymyśliłam.
10 min
Składniki:
Makaron pełnoziarnisty 250g
Brokuł
Por
śmietana słodka 12%
ser żółty 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
oliwa z oliwek
sól
nasiona słonecznika
natka pietruszki do dekoracji
Makaron z sosem porowo-śmietanowym z brokułami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy.
2.Por pokrojony w krążki dusimy do miękkości z dodatkiem oliwy i soli. W razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie powoli dodajemy śmietankę (wcześniej dobrze jest dodać do niej odrobinę soli, aby się nie zważyła) oraz starty na drobnej tarce ser żółty. Cały czas mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wcześniej w 1/2 szklanki zimnej wody.
3.Makaron rozkładamy na talerzu, dodajemy różyczki brokuła, polewamy sosem. Danie można udekorować nasionami słonecznika i pietruszką.
Komentarze