Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone i rukolą

4.99 (189 ocen)

  • 30 min

Znakomity przepis na makaron z kremowym sosem, idealny na lekki obiad. Pomysł przywieziony z ostatniej podróży.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na cztery porcje:
    - 4 duże, słodkie pomidory np. lima
    - 50g serka mascarpone
    - garść rukoli
    - pół średniej cebuli
    - 1 ząbek czosnku
    - oliwa z oliwek
    - szczypta oregano
    - kilka listków świeżej bazylii
    - sól, pieprz
    - opakowanie makaronu 400g
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobienie makaronu własnoręcznie z mojego przepisu znajdującego się na moim profilu.
  • 2. Posiekaną drobno cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i blanszujemy. Dodajemy pokrojone pomidory. Można uprzednio zdjąć z nich skórkę. Gotujemy do momentu aż pomidory puszczą sok, a całość lekko zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy serek mascarpone oraz rukolę i ponownie blendujemy do momentu połączenia się składników.
  • 3. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy z listkami świeżej rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mascarpone Pomidor Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować