Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobienie makaronu własnoręcznie z mojego przepisu znajdującego się na moim profilu.
2.Posiekaną drobno cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i blanszujemy. Dodajemy pokrojone pomidory. Można uprzednio zdjąć z nich skórkę. Gotujemy do momentu aż pomidory puszczą sok, a całość lekko zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy serek mascarpone oraz rukolę i ponownie blendujemy do momentu połączenia się składników.
3.Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy z listkami świeżej rukoli.
Komentarze