Makaron z kurkami i mięsem mielonym

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób

Aksamitny sos śmietanowy z kurkami i mięsem mielonym. Treściwie i bardzo smacznie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
    200 g mielonej szynki wieprzowej
    1 por
    3 ząbki czosnku
    250 słodkiej śmietanki 18 %
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    sól
    pieprz
    świeży koperek
    natka pietruszki
    ulubiony makaron (u mnie reginette)
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kurkami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na teflonowej patelni obsmażamy mięso mielone, dorzucamy pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwile smażymy, dorzucamy kurki, podlewamy szklanką wrzątku. Dusimy przez 15 min pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kurki zmiękną a woda wyparuje. Dolewamy śmietankę i gotujemy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili.
    Makaron gotujemy al dente.
    Podajemy z makaronem, posypane świeżą natką i koperkiem.
    ​Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować