Makaron z krewetkami z kiszoną cytryną po marokańsku

0 (0 ocen)

  • 14 min
  • Dla 2 osób

Makaron z krewetkami, wędzonym łososiem i kiszoną cytryną po marokańsku w sosie z białego wina. Danie pełne smaku i niesamowitych aromatów.

  • 14 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • makaron spaghetti np. bezglutenowy 200-240 g
    krewetki szare 1 opakowanie
    kiszona cytryna po marokańsku -1/4 szt.
    wędzony łosoś 3 plastry
    oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
    łyżka zimnego masła- opcjonalnie
    papryczka chili do smaku
    białe wytrawne wino - 3/4 szklanki
    natka pietruszki - 1 łyżka
    szczypiorek do smaku
    sól do smaku
    czosnek 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron z krewetkami z kiszoną cytryną po marokańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy krewetki. Obsmażamy z dwóch stron aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy kolejno: czosnek pocięty w plasterki, pociętego w paski łososia, kiszoną cytryną pociętą w drobną kostkę oraz doprawiamy do smaku solą. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Na koniec doprawiamy papryczką chili, natką, szczypiorkiem i opcjonalnie dodajemy masło.
    Podajemy z ugotowanym makaronem.

Porady

kiszone cytryny po marokańsku można zrobić samemu lub kupić. Do kiszenia cytryn należy dodać chili, różowy pieprz, ziarna kolendry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować