Aromatyczny szpinak obowiązkowo z nutą czosnku, ser feta, ugotowany makaron i obiad gotowy!
30 min
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
250 g makaronu
300 g świeżego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany "creme fraiche" (lub gęstej, kwaśnej 18%)
sól, pieprz
100 g sera feta
Makaron z fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente, przelać na durszlak, odstawić.
2.Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak i wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć kilka minut, aż szpinak zmniejszy swą objętość i będzie miękki. Do szpinaku dodać śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia. Część sera feta pokruszyć, część pokroić w kostkę. Do sosu szpinakowo - śmietanowego dodać ugotowany wcześniej makaron i pokruszoną fetę. Delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Danie przełożyć na talerz i posypać kilkoma kostkami fety.
Komentarze