Makaron w sosie szpinakowo-serowym z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Szpinak (zamrożony) wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy, oleju bądź masła. W tym samym czasie kroimy brokuły na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Czosnek kroimy bądź przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnie do podsmażonego szpinaku. Smażymy na wolnym ogniu.
2.Po 5 minutach dodajemy pokrojony serek topiony, delowamy odrobinę wody (by patelnia zaparowała) i przykrywamy ją przykrywką. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowanego brokuła na patelnie i mieszamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy - sos powinien mieć dosyć gęstą konsystencję. Jeśli jednak jest zbyt gęsty to można dodać odrobinę wody i znów zaparować patelnię przez 5 minut.
Komentarze