Makaron w sosie szpinakowo-serowym z brokułami

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

Szpinak - odkryte na nowo cudo

  • 20 min

Składniki:

  • 4 garści makaronu
    5 gniazdek mrożonych liści szpinaku
    100 g serka topionego (kremowy)
    1 mały brokuł
    1/5 szklanki wody
    1 łyżka śmietany do gotowania (można bez)
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Makaron w sosie szpinakowo-serowym z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Szpinak (zamrożony) wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy, oleju bądź masła. W tym samym czasie kroimy brokuły na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Czosnek kroimy bądź przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnie do podsmażonego szpinaku. Smażymy na wolnym ogniu.
  • 2. Po 5 minutach dodajemy pokrojony serek topiony, delowamy odrobinę wody (by patelnia zaparowała) i przykrywamy ją przykrywką. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowanego brokuła na patelnie i mieszamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy - sos powinien mieć dosyć gęstą konsystencję. Jeśli jednak jest zbyt gęsty to można dodać odrobinę wody i znów zaparować patelnię przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować