Delikatny acz mocno serowy sos doskonale smakuje razem z makaronem penne lub spaghetti.
20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Makaron np. spaghetti albo penne
Śmietena np. piątnica
koperek świeży lub granulowany
camembert
serek almette
serek topiony w kostce
cheddar w kawałku
sól
pieprz biały
masło
Makaron w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy aż się ostudzi. Na patelni rozpuszczamy kostkę masła, na roztopione masło wrzycamy makaron i chwilę go podpiekamy, po chwili dodajemy do niego 2 łyżki serka almette (o takim smaku jaki lubimy), serek topiony i camembert dzielimy na małe kawałeczki i również wrzucamy na patelnię, trzemy cheddar i posypujemy danie, zalewamy wszystko 3 łyżkami gęstej śmietany dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i szczyptą białego pieprzu. Mieszamy wszystko i grzejemy na patelni do momentu aż cały ser się rozpuści. Podajemy w misce lub głębokim talerzu. Smacznego!
Komentarze