Smaczna propozycja na makaron w sosie orientalnym.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g makaronu grubego
2 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
marchewka
pół cukinii
po 1/4 papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
przyprawa tikka masala
gotowy sos tikka masala
oliwa do smażenia
200 g śmietany 18%
Makaron tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę a pozostałe warzywa w paseczki.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
2.Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy na rumiano cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka posypanego przyprawą tikka masala i smażymy.
3.Do podsmażonego kurczaka dodajemy warzywa i wszystko razem podsmażamy aż warzywa będą al-dente.
4.Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodajemy makaron.
Gotowy sos tikka masala ( do kupienia w każdym dyskoncie ) mieszamy ze śmietaną i jeżeli jest za gęsty z odrobiną wody i dodajemy do potraw. Wszystko dusimy do połączenia składników i zgęstnienia sosu.
Porady
Do dania można dodać jakiekolwiek, ulubione warzywa.
Komentarze