Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Makaron penne ugotowany w sosie z półgęska, cebuli i papryki słodkiej.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • makaron penne 400 g
    półgęsek 70 dag
    cebula 1 szt.
    kawałki papryk słodkich
    liść laurowy 1-2 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    pasta rosołowa 1 łyżka
    suszona włoszczyzna 1 łyżka
    koperek
    sos sojowy ciemny 1 łyżka
    olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki

    Przyprawy:

    sól
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa połowa gałki startej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk. 1. Cebulę kroimy w pół plastry, paprykę i półgęsek w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu.
  • Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk. 2. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z zielem angielskim i listkami laurowymi. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone składniki na patelni przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, do momentu aż kawałki z półgęska będą miękkie. Jeżeli kawałki z półgęska będą miały odpowiednią miękkość, dodajemy do garnka sos sojowy, gałkę muszkatołową, makaron penne i gotujemy do miękkości makaronu, dodajemy koperek. Gotowe danie podajemy na gorąco.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować