Makaron Penne z sosem mięsno-pomidorowym.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i prosty sposób na smaczny i tani obiad .

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 mięsa mielonego ( wieprzowe lub drobiowe )
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 kartonik 0,5 litra soku pomidorowego lekko zagęszczanego
    1 opakowanie makaronu penne
    sól ,pieprz ,chilli , cukier , bazylia i oregano
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron penne z sosem mięsno-pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy mięso ,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę ,po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę .Solimy i dodajemy pieprzu . Przykrywamy i dusimy 20 minut od czasu do czasu mieszając . Wlewamy Sok pomidorowy dodajemy szczyptę cukru , chilli , bazylię i oregano , poprawiamy do smaku solę i pieprzem . Smażymy bez przykrycia do czasu aż woda z sosu odparuje a sos zgęstnieje .
  • 2. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju ok. 15-16 minut . Co kilka minut mieszamy . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Makaron po odcedzeniu wsypujemy do garnka w którym się gotował .
  • 3. Gotowy sos wlewamy do makaronu ,podgrzewamy chwilkę i delikatnie mieszamy aby makaron dobrze pokrył się sosem . Wykładamy na talerze i posypujemy żółtym tartym serem .Bazylia lub pietruszka do dekoracji .

Porady

Sos mięsno- pomidorowy można wykorzystać do zrobienia lazanii lub cannelloni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować