makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Makaron w ciekawej odsłonie :)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki dla 3 osób:
    250 g makaronu penne
    2 piersi kurczaka
    1 średnia cebula
    6 dużych pieczarek
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    100 ml mleka
    6 łyżek śmietany 18%
    1 puszka pomidorów krojonych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy mleka i śmietany, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron penne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować