Makaron to niezawodny sposób na szybki obiad, tym razem proponuję makaron na bogato, z kiełbasą, pomidorkami, papryką i oliwkami w kremowym sosie. To kolorowe i sycące danie, które można przygotować w kilka chwil.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1) 250 g makaronu penne
2) ok. 200 g kiełbasy
3) mała cebula
4) puszka kukurydzy
5) 2 ogórki kiszone
6) 4 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
7) papryka czerwona
8) garść rukoli
9) 5 łyżek czarnych oliwek
10) 12 pomidorków koktajlowych
11) olej do smażenia
12) sól, pieprz czarny mielony
13) serek topiony (100g)
14) 200 g śmietany 18%
15) chili
Makaron farmera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy wodę, w której gotował się makaron.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w paseczki, a kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy kiełbasa będzie już podsmażona, dodajemy osączoną kukurydzę, marynowany pieprz zielony, pokrojone w plasterki czarne oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy.
3.Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę oraz ok. 200 ml wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz chili. Na koniec dodajemy makaron oraz ukolę i wszystko delikatnie mieszamy.
Komentarze