Makaron domowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowy makaron bez maszynki. Robiony całkowicie ręcznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    5 jajek
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania z makaronem

Makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę , zrobić dołek w mące i wbić jajka, dodać sól i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde i gładkie.
    Rozwałkować je na jak najcieńszy placek. Tu należy użyć dużo siły. podsypywać mąką, aby ciasto się nie sklejało.
    Placki można pokroić na paski o szerokości 6 cm. Ułożyć po trzy lub cztery jeden na drugim i kroić drobno paseczki pod skosem.
    Drugi sposób to przeciąć placek w połowie, zwinąć rulonik i kroić cieniutko pod skosem.
    Pokrojony makaron wysuszyć. Od czasu do czasu poobracać go, aby wyschnął.

Porady

Po wysuszeniu można przechowywać w papierowych torebkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować