Wystarczy kilka jajek z wiejskiej hodowli i trochę mąki, by cieszyć się smakiem domowego makaronu.
4.5 (159 ocen)
Porady
DOMOWY KOLOROWY MAKARON: ZIELONY: do mąki dodajemy 3 łyżki zmiksowanego szpinaku lub pietruszki. CZERWONY: do mąki dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki ugotowanego zmiksowanego buraka. ŻÓŁTY: do roztrzepanych jajek dodajemy łyżeczkę kurkumy. POMARAŃCZOWY: do mąki dodajemy 3 łyżki drobno startej marchewki Makaron ziołowy: ciasto zagniatamy z drobno posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, bazylia, oregano). GOTOWANIE DOMOWEGO MAKARONU I WŁOSKIEGO Z MĄKI DURUM: - makaron domowy gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, makaron nie będzie się wtedy sklejał. - makaron gotujemy w dużym garnku w dużej ilości posolonej wody, na każde 100 g makaronu co najmniej litr wody. Makaron będzie miał miejsce na powiększenie objętości i nie sklei się. - makaron wkładamy do wrzącej wody i z początku nie nie zmniejszamy temperatury, by nie przerwać gotowania. - na początku makaron kilkakrotnie mieszamy by nie przywarł do dna garnka - potem temperaturę trochę zmniejszamy i mieszamy od czasu do czasu - ugotowany makaron natychmiast odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą przez co zostanie zatrzymane jego dalsze miękniecie. Makaronu włoskiego z mąki durum nie płuczemy od razu mieszamy z sosem i serem. - domowego makaronu nie gotujemy al dente, gdyż nie ma takiej twardości jak makaron włoski.
Komentarze