Makaron domowy

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Wystarczy kilka jajek z wiejskiej hodowli i trochę mąki, by cieszyć się smakiem domowego makaronu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 350 g mąki
    3-4 jajka najlepiej z naturalnego chowu, ilość zależy od mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania z makaronem Pasty

Makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie chowamy pod miską, by nie obsychało.
  • 2. Odkrawany kawałek ciasta, najpierw rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy. W miarę potrzeby stolnicę i ciasto oprószamy mąką. Wałkujemy od środka ku brzegom. Placki rozwałkowujemy na grubość 2mm lub cieńsze. Rozwałkowane ciasto rozkładamy na lniane ściereczki i zostawiamy do przesuszenia.
  • 3. Makaron kroimy wedle potrzeby do rosołu jak najcieńszy, do pomidorowej i łazanek może być grubszy, a do lazanii dosyć duże prostokąty.
  • 4. Dobrze wysuszony makaron można przechowywać w papierowych torebkach w suchym miejscu nawet do kilku miesięcy.

Porady

DOMOWY KOLOROWY MAKARON: ZIELONY: do mąki dodajemy 3 łyżki zmiksowanego szpinaku lub pietruszki. CZERWONY: do mąki dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki ugotowanego zmiksowanego buraka. ŻÓŁTY: do roztrzepanych jajek dodajemy łyżeczkę kurkumy. POMARAŃCZOWY: do mąki dodajemy 3 łyżki drobno startej marchewki Makaron ziołowy: ciasto zagniatamy z drobno posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, bazylia, oregano). GOTOWANIE DOMOWEGO MAKARONU I WŁOSKIEGO Z MĄKI DURUM: - makaron domowy gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, makaron nie będzie się wtedy sklejał. - makaron gotujemy w dużym garnku w dużej ilości posolonej wody, na każde 100 g makaronu co najmniej litr wody. Makaron będzie miał miejsce na powiększenie objętości i nie sklei się. - makaron wkładamy do wrzącej wody i z początku nie nie zmniejszamy temperatury, by nie przerwać gotowania. - na początku makaron kilkakrotnie mieszamy by nie przywarł do dna garnka - potem temperaturę trochę zmniejszamy i mieszamy od czasu do czasu - ugotowany makaron natychmiast odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą przez co zostanie zatrzymane jego dalsze miękniecie. Makaronu włoskiego z mąki durum nie płuczemy od razu mieszamy z sosem i serem. - domowego makaronu nie gotujemy al dente, gdyż nie ma takiej twardości jak makaron włoski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować