MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI

4.5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Dla wszystkich lubiących warzywa.Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko.Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok.Najlepiej pokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem.Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • różyczki brokuł
    2 szt.marchewki
    1 szt.pietruszki
    kawałek białej części pora
    1 mała cukinia
    kawałek świeżego korzenia imbiru
    3 ząbki czosnku
    dymka
    3-5 łyżek sosu sojowego
    5-7 łyżek sosu ostrygowego
    2 pieczarki
    1 szt.cebuli
    szklanka kukurydzy konserwowej
    1 szklanka (można więcej) bulionu
    180g kiełek fasoli mung
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    makaron chow mein
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron chow mein z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • marchew pietruszka 2. Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw.

    Pokroiłam w słupki: marchewki i pietruszkę,
  • pieczarki 3. pieczarki,
  • cukinia dymka 4. cukinię i dymkę.
  • por cebula 5. Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora.
  • cebula imbir 6. W woku rozgrzałam olej.
    Kolejno wrzucałam do niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam i chwilę smażyłam.
  • pietruszka 7. Kolej na marchewkę i pietruszkę.
  • bulion 8. Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
  • pieczarki 9. Dodałam pieczarki
  • por 10. i pokrojonego pora.
  • sos ostrygowy 11. Wlałam sos sojowy i sos ostrygowy.
  • kukurydza konserwowa 12. Wsypałam następnie kukurydzę konserwową.
  • cukinia 13. Do woka dołączyła cukinia
  • kiełki fasoli mung 14. i kiełki fasoli mung.
  • warzywa wok 15. Doprawiłam solą i pieprzem.
    Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw.
  • brokuły 16. Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuła.
  • dymka 17. Na koniec dorzuciłam dymkę.
  • makaron chow mein 18. Makaron nie wymaga gotowania.
    Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty.
  • warzywa z woka 19. Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami.
  • warzywa z makaronem 20. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować