Makaron chiński na ostro z kurczakiem i warzywami

4.78 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny makaron chiński z kurczakiem obtoczonym w sosie sojowym oraz warzywami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    200 g makaronu chińskiego
    6 łyżek sosu sojowego
    450 g warzyw chińskich
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki ostrej papryki, czosnku, imbiru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    pieprz do smaku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.78 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron chiński na ostro z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki. Wkładamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami sosu sojowego. Odstawiamy do lodówki na m.in godzinę (jeśli mamy więcej czasu im dłużej mięso będzie w marynacie tym lepiej).
  • 2. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu najczęściej 3 minuty do gotującej wody. Odcedzamy makaron i przelewamy zimną wodą. Następnie na rozgrzanej oliwie w woku smażymy kurczaka ok. 6-7 min aby delikatnie się ściął. Następnie dorzucamy warzywa chińskie mieszając. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min. Dodajemy wszystkie przyprawy a następnie makaron. Całość mieszamy. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i przez 2-3 min jeszcze smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron chiński Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować