Makaron castellane z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g makaronu
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    4 fileciki anchois
    pół szklanki białego wina półsłodkiego
    3 dojrzałe malinowe pomidory
    150 g tuńczyka w oleju
    1 łyżeczka świeżego tymianku
    1 łyżeczka świeżego oregano
    sól
    pieprz

Makaron castellane z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron castellane z tuńczykiem 1. W rondelku podsmażyłem na połowie oliwy obrane ząbki czosnku, po chwili dodajemy posiekane anchois i smażyłem ok. 4 minuty, cały czas mieszając. Wlałem wino, zagotowałem, a kiedy wyparowało, wyjąłem czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem.
    Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy