Makaron a' la lasagne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nieco inna wersja tradycyjnej lazani

  • 30 min

Składniki:

  • - 250g makaronu "muszelki"
    - 250g mięsa mielonego
    - 400g passaty pomidorowej
    - 150 gram startego parmezanu
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - łyżeczka czosnku granulowanego
    - sól, pieprz

    sos beszamelowy:
    - 1 szklanka mleka
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - biały pieprz, gałka muszkatowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron a' la lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al. dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  • 2. Mięso mielone smażymy mieszając na patelni ok 10 min. Wlewamy passate , dodajemy zioła prowansalskie , czosnek , sól, pieprz. gdy sos zacznie się gotować zdejmujemy z ognia.
  • 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
  • 4. Na koniec w dużym garnku mieszamy makaron z obydwoma sosami i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.42 (208 ocen)

Lasagne

To może cię zainteresować