Majowy miodek z mniszka lekarskiego...

0 (0 ocen)

Najzdrowszy ze wszystkich majowych skarbów! Mniszek przez wielu nazywany jest lekarstwem na raka, posiada same zalety, bombę witamin i minerałów, uodparnia, leczy, a jak smakuje...? Rajsko!

Składniki:

  • 550 kwiatków mniszka lekarskiego bez łodyżek
    1 kg cukru
    1 l wody, może być źródlana
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Majowy miodek z mniszka lekarskiego... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odsączony sok z mniszka 1. Kwiatki oczyszczone z robaczków płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, pod pokrywką. Następnie garnek odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie dokładnie odciskamy kwiatki z soku, a całą zawartość garnka jeszcze raz filtrujemy, aby płyn był jednolity i czysty. Wsypujemy kilogram cukru i, stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na tym etapie syrop mniszkowy gotujemy bez pokrywki, ważne jest, aby nadmiar wody odparował, a tym samym - miód zgęstniał..
  • Majowe słońce zamknięte w sloiczku 2. Gotujemy 3 godziny, po czym dodajemy cytryny, wyszorowane i sparzone, pokrojone w plastry razem ze skórką. Kiedy syrop zacznie się pienić, to znak,że jest już gotowy :) Wyjmujemy cytrynę, miodek wlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków, po czym odstawiamy - będą stygnąć i gęstnieć. Nie trzeba pasteryzować, wystarczy odwrócić do góry dnem i słoiczki powinny złapać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Woda Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować