Majonez własnej roboty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczny, delikatny, idealny do chleba i sałatek.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 żółtka,
    3/4 l oleju,
    2 łyżeczki musztardy,
    1/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka lub przegotowanej zimnej wody,
    1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
    1/5 łyżeczki cukru,
    1/5 łyżeczki soli.

Majonez własnej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wbijamy 2 żółtka do pojemnika w którym będziemy ukręcać majonez. Dodajemy musztardę. Następnie miksując na wysokich obrotach, rozpoczynamy wlewanie malutkim strumieniem oleju. Podczas ukręcania czasem zmniejszamy ilość wlewanego oleju aby nasz majonez się nie zważył. Ilość ukręcanych składników powinna w krótkim czasie zwiększać swoje rozmiary. Na koniec wlewamy do majonezu wcześniej zagotowane wystudzone mleko lub wodę i znów miksujemy do połączenia składników.

Porady

1. Polecam ukręcanie majonezu w plastikowym pojemniku, np. w litrowym wiadereczku po kapuście kwaszonej. Zapobiegnie to częstemu "obskrobywaniu" szkła widełkami od miksera. Doprawiamy do smaku kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą. 2. Majonez najlepiej rozrzedzać przegotowanym zimnym mlekiem niż zimną przegotowaną wodą. Wzbogaci to smak potrawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy