Magdalenki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

    na 18-21 magdalenek:

    2 duże jajka,
    pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
    skórka starta z połowy cytryny,
    szklanka mąki,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    113 g rozpuszczonego masła,
    cukier puder do posypania magdalenek

Magdalenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy