Maczanka śląska

4.5 (181 ocen)

Moja babcia,mój tato i mama znają to danie bardzo dobrze, ja jadłam to danie zaledwie raz i zrobiło na mnie bardzo wielkie i pozytywne wrażenie.O maczance również słyszałam że jest prababką hamburgera.Jedno trzeba powiedzieć-to jest pyszne

Składniki:

  • 10 bułek kajzerek
    160 dag karczku
    40 dag cebuli
    20 dag smalcu
    250 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 dag czosnku
    2 dag mąki ziemniaczanej
    1 l bulionu
    sól
    pieprz
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maczanka śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę.Mięso umyć ,osuszyć,natrzeć solą z czosnkiem,posypać kminkiem,zawinąć w folię i odstawić na ok 3 godziny do lodówki. Upiec skrapiając wodą.Miękkie mięso pokroić na cienkie plasterki(30 plasterków)Sos z pieczeni uzupełnić bulionem,zagęścić mąką ziemniaczaną,wlać wino i zagotować,doprawić.Cebulę obrać pokroić w piórka,usmażyć na złoty kolor,posypać kminkiem i odstawić.Każdą bułkę pokroić na 3 części i wkładać oddzielnie do sosu,aż napęcznieją.Delikatnie wyjąć i na każdą część bułki nałożyć po plastrze mięsa i trochę usmażonej cebuli.Na talerzu uformować kształt bułki,polać sosem i udekorować smażoną cebulą.

Porady

W przepisie użyłam składników na 10 porcji .Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować